Väriperheet
Neljän & 12 -jaollinen värianalyysi
Mistä värianalyysissa on oikeastaan kyse?
Värianalyysi on menetelmä, jolla selvitetään kasvojesi luonnolliseen värimaailmaan (iho, hiukset ja silmät) parhaiten sointuvat värit.
Analyysi on työkalu, jonka avulla tarkastellaan ihon pohjasävyä ja se toteutetaan vertaamalla testivärikankaita ihoa vasten. Kun kasvojesi lähelle tuodaan sinulle parhaita sävyjä niin vaatteissa kuin meikissäkin, ne saavat aikaan harmonisen ja luontevan vaikutelman.
Yleisimmät analyysimenetelmät ovat 4-jakoinen sekä 12-jakoinen värianalyysi
Nelijakoisessa analyysissa värivuodenaikoja on neljä; kevät, kesä, syksy ja talvi. 12-jakoisessa jokainen neljästä väriperheestä on jaettu vielä kolmeen alakategoriaan. Nämä kaksi analyysimenetelmää poikkeavat toisistaan juuri näiden alakategorioiden osalta.
KEVÄT - kirkas, lämmin & vaalea
SYKSY - tumma, lämmin & pehmeä
TALVI - kirkas, viileä & tumma
KESÄ - vaalea, viileä & pehmeä
12 -jaollinen värianalyysi
12 -joullisen värianalyysin jaottelu alakategorioihin perustuu värien värikylläisyyteen (saturation), lämpöön (cool/warm) sekä kirkkauteen (muted/bright). 12-jakoisessa sukelletaan tarkemmin ihmisen omaan luontaiseen tummuusasteeseen ja tarkastellaan kuinka paljon hänen ihostaan, hiuksistaan sekä silmistään löytyy kontrastisuutta. Tämä vertailu kertoo meille tarkemmin sen, kannattaako oman värivuodenajan sisältä valita hyvin vaaleita värejä, medium sävyjä vai toimivatko parhaiten voimakkaat ja tummat sävyt.
Alakategoriat & sisarusvuodenajat
Pääpiirteittäin värianalyysissa ihmiset jaetaan kylmiin tai lämpimiin väriperheisiin, joista kylmiä vuodenaikoja ovat talvi sekä kesä ja lämpöisiä syksy ja kevät. Ylhäällä olevasta kuvasta näet miten 12-jakoisen analyysin jaottelu tehdään. Kaikista kirkkaimmat vuodenajat löytyvät kuvan yläosasta eli kirkas kevät & - talvi. Murretut vuodenajat taas löytyvät kuvan alaosasta eli pehmeä kesä & - syksy. Vasemmasta reunasta löytyvät kaikista tummimmat vuodenajat eli tumma syksy & - talvi. Oikealta taas löytyvät vaaleimmat väriperheet eli vaalea kevät & - kesä.
Nämä saman tummuusasteen alekategoriat ovat toistensa niin sanottuja sisarusvuodenaikoja, jolta löytyy samantyyppisiä sävyjä. Esimerkiksi pehmeä kesä ja pehmeä syksy voivat lainata joitakin värejä toistensa paletista. Kesän värit ovat kuitenkin selvemmin kylmiä ja syksyn taas lämpöisiä. Ne jakavat kuitenkin saman tummuusasteen (medium) ja pehmeyden.
Mistä tietää mitkä värit sopii kenellekin?
Ihmisen uniikista värimaailmasta riippuu se, pystyykö esimerkiksi pehmeän kesän edustaja lainaamaan pehmeän syksyn puolelta värejä tai päinvastoin. Useasti käy niin, että jotkut sävyt voivat syksynkin puolelta toimia, mutta pääasiassa kesälle käyvät kuitenkin viileät värit. Samoin meikissä viileät sävyt ovat pehmeälle kesälle parempia, kuin lämpöiset. Samalla tavalla esimerkiksi viileä kesä ja viileä talvi ovat sisaruksia. Niillä on molemmilla kylmät ja aika voimakkaat sävyt. Kesän värit ovat vain hitusen pehmeämmät, kun taas talvella on enemmän kirkkautta.
Menikö sekavaksi?
Ei hätää - värianalyysissa käydään kankaat ja värit läpi niin, että ymmärrät varmasti mitkä sävyt ovat sinulle parhaita. Saat mukaasi myös väriviuhkan, joka helpottaa sinua jatkossa vaate- ja meikkihankinnoissa. Analyysin tarkoituksena ei ole missään tapauksessa rajoittaa värien käyttöä, vaan antaa sinulle työkalut omien parhaiden värien löytämiseen. Värianalyysi on usein mielenkiintoinen kokemus, ja mikä parasta tulos säilyy samana läpi elämän. Toki värien alakategoria voi muuttua esimerkiksi vaaleampaan hiusten harmaantuessa. <3
Olen myös vastannut täällä minulta usein kysyttyihin kysymyksiin värianalyysia koskien.

Henkariin värianalyysi
Tervetuloa kokonaisvaltaiseen värianalyysiin, jossa pääsemme keskittymään vain sinuun ja selvittämään juuri sinulle parhaiten sopivat värit.
Teen modernia värianalyysia (jaottelu 12 väriperheeseen), jossa selvitetään mahdollisimman tarkasti omat värisi. Analyysissa tarkastellaan värien vaikutusta ihoon ja se toteutetaan vertaamalla ihon pohjaväriä testivärikankaisiin.
Oikeat värit saavat ihosi hehkumaan ja näyttämään elinvoimaisilta, kun taas väärät värit tekevät ihosta hiukan harmaan ja samean oloisen. Analyysin teko vie aikaa noin 1,5 h ja se tehdään meikittä.
